Jakie dania z ryżem i warzywami?

Danie z ryżem

Ryż to zboże, którym żywi się duża część populacji ludzkiej. Jest lekki, sycący i zdrowy, do tego występuje w bardzo wielu odmianach, z czego każdy z nich ma nieco inne właściwości. Jakie dania z ryżu są warte uwagi? Dziś zajmiemy się daniami z ryżu w połączeniu z warzywami!

Jakie potrawy z ryżem i warzywami?

Ryż doskonale łączy się z warzywami, dając tym samym znakomite i zdrowe danie. Może występować pod wieloma postaciami i w przeróżnych kombinacjach. Tak naprawdę przepisów na dania z ryżem jest wiele i każdy, kto kiedyś przygotowywał taką potrawę może dodać coś od siebie. Ilu ludzi, tyle pomysłów na przepisy z ryżem. Każdy może wybrać coś zgodnego ze swoimi upodobaniami.

Risotto z kurkami

To prosta potrawa, w której potrzebujemy ryżu do risotto, 30 dag kurek, 2 szklanki bulionu, ćwiartkę szklanki białego wina, cebulę, dwie łyżki masła, soli, pieprzu, oliwy oraz odrobiny pietruszki. Należy podsmażyć ryż na oliwie, a następnie dodać wino i odparować, by w kolejnej czynności zacząć powoli podlewać ryż bulionem, rzecz jasna powoli, żeby się wchłonął. Kurki należy umyć i pokroić, a następnie dusić na patelni, gdzie wcześnie należy rozpuścić masło i dodać cebulę, oczywiście tu także trzeba dodać soli i pieprzu. Następnie kurki wrzuca się do ryżu i wszystko razem miesza, aż do odparowania bulionu oraz do momentu, gdy ryż będzie już miękki.

Ryż z ciecierzycą

W tym przypadku będzie potrzebna szklanka ryżu i dwie marchewki, do tego pietruszka, pół pora oraz puszka ciecierzycy. Dodatkowo także przyda się szklanka bulionu warzywnego, łyżka kurkumy, pół łyżki cayenne, trochę soli, pieprzu, łyżka oliwy oraz odrobina sera. W pierwszej kolejności na rozgrzanej oliwie podsmaża się pokrojone wcześniej warzywa, a potem wsypuje do tej mieszanki ryż i dalej podsmaża. Następnie całość zalewa się bilionem i dodaje przyprawy. Całość się miesza i zostawia na kilka minut na małym ogniu. Na samym końcu dodaje się ciecierzycę i miesza, dodaje sera (np. parmezanu). Gotowe!

Danie risotto z ryżu

Sałatka z brązowego ryżu, pomidorów i tofu

W tym wypadku będzie potrzebny brązowy ryż, do tego trzy pomidory, 5 dag tofu, 10 zielonych oliwek, trochę bazylii, dwie łyżki oliwy, łyżka jasnego sosu sojowego oraz sól. Należy ugotować ryż w garnku z wodą z dodatkiem soli przez około 20-25 minut, następnie odsączyć i odczekać aż się schłodzi. Potem należy dodać pokrojone w kostkę pomidory i tofu oraz oliwki oraz bazylię. Następnie dolać oliwy i sosu sojowego i wszystko razem zamieszać.

Ryż z marchewką

Tu będzie potrzebny ryż basmati, pół litra wody, 35 gram prażonych orzeszków, łyżka margaryny, pokrojona cebula, odrobina imbiru oraz rzecz jasna marchew. Do smaku potrzebny jest jeszcze sól oraz pieprz. Ryż należy ugotować zgodnie z zaleceniem na pudełku, czyli około 20 minut, aż będzie miękki. Orzeszki należy zmielić, a margarynę roztopić na patelni i na niej zarumienić cebulę. Do tego dodaje się marchew, imbir oraz sól i wszystko razem dusić przez kilka minut (ok. 5 min.). Następnie dodaje się pieprz i orzeszki ziemne a gdy ryż się ugotuje wsypuje się go do przygotowanej masy oraz miesza.