Zastanawiasz się, co zjeść zamiast zwykłej kanapki? Chcesz, żeby Twoje przekąski były smaczne i zdrowe i abyś mogła zabrać je do pracy nie raniąc powonienia współpracowników? Poznaj 10 przekąsek, które są smaczne i pożywne, a przy tym możesz je jeść w każdych okolicznościach.
Nie musisz już wybierać pomiędzy niezdrowymi paluszkami, batonikami, a chrupkami przesyconymi chemią i przyprawami. Jogurt naturalny doprawiony do smaku będzie smakował lepiej niż garść chipsów. Wystarczy, że zmieszasz go z łyżką płatków migdałowych (swoją drogą świetnie łagodzą zgagę) i z połową łyżeczki kakao. Całość możesz okrasić brązowym cukrem. Taką przekąskę z łatwością przygotujesz nawet w pracy.
Chipsy bananowe warto jeść często, ponieważ zawierają dużo potasu. Sięgnij po nie zwłaszcza jeśli zdenerwował Cię szef- świetnie obniżają ciśnienie. Zawierają także dużo witamin z grupy B, łagodzą napięcia w mięśniach i pozwalają uporać się z bezsennością.
Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, wybierz orzechy. Fakt, że ich garść zawiera bardzo dużo kalorii, ale także syci i pozwala nie jeść nic przez długi czas. Uważaj tylko, by zbyt głośno ich nie chrupać.
Wprawdzie wafle ryżowe nie są bogate w witaminy i minerały, ale z powodzeniem możesz nimi zastąpić kromki chleba. Zawierają dużo błonnika, więc pomagają na długo zaspokoić głód i są pomocne w przywróceniu prawidłowej przemiany materii. Nie daj się zwieść- zamiast połowy paczki zjedz najwyżej dwa, wafle ryżowe także zawierają kalorie.
Podjadając kilka suszonych owoców dostarczysz sobie witamin z grupy B i C, a także sporą dawkę kwasu foliowego. Wybierając rodzynki, odkwasisz organizm, natomiast dodatek słonecznika złagodzi ich bardzo słodki smak.
Pestki dyni i słonecznika nie są może zbyt sycącymi przekąskami, ale za to są bogate w cynk, magnez, żelazo oraz zawierają całą gamę witamin z grupy B. Wspomagają także koncentrację, dlatego jeśli masz tendencję do rozkojarzenia, możesz często sięgać po tę przekąskę.
Marchew pocięta w słupki dobrze zastąpi Ci paluszki. Chrupiąc (oczywiście niezbyt głośno) dostarczasz sobie duże ilości beta-karotenu, witaminy A oraz witaminy B1, B2, PP i K. Warto więc jeść je często, ponieważ nie są kaloryczne – jedna średnia marchew zawiera tylko 15 kalorii.
Sucharki są bogate w białko i zawierają dużo węglowodanów, mogą więc być alternatywą dla chipsów. Wykorzystując je zamiast tradycyjnych kromek chleba, zmniejszysz dostarczaną organizmowi ilość kalorii.
Koktajlu tego raczej nie przygotujesz w pracy – musisz poświęcić na zrobienie go kilka chwil w domu. Zmiksuj zielony ogórek, natkę pietruszki i jednego pomidora. Wszystko przypraw do smaku. Oczywiście możesz ten koktajl zabrać do pracy, jest on prawdziwą bombą antyoksydacyjną.
Pieczoną ciecierzycę możesz jak najbardziej zajadać w pracy. Jeśli skropisz ją łyżką oliwy z oliwek, dodasz chili i kurkumę a następnie zapieczesz przez około 35-40 minut, otrzymasz przekąskę bogatą w błonnik i białko.
Możesz podjadać, podgryzać i chrupać. Przekąski, które zabierzesz ze sobą do pracy mogą być smaczne, zdrowe i przygotowane przez Ciebie. Ponadto ich zaletą jest też to, że nie łamią zasad przyjętego w pracy savoir vivre’u.
jeden komentarz