Jak się nauczyć gotować? Porady dla początkujących pań domu

Garnek z czerwoną wstążką i przyprawy w pojemnikach

Jeśli jesteś początkującą panią domu z pewnością pierwszą rzeczą, której musisz się nauczyć jest gotowanie. Nikt nie zagwarantuje Ci, że zostaniesz od razu drugą Nigellą Lawson, ale możesz próbować wdrożyć się w sztukę kulinarną. W obecnej liczbie przepisów książkowych i internetowych, nietrudno będzie Ci znaleźć łatwe i nie wymagające wiele czasu potrawy.

Jak zacząć gotować?

Wszelkie wyszukane i trudne do ugotowania potrawy zostaw sobie na późniejszy czas. Najlepiej korzystaj ze sprawdzonych przepisów. Jeśli wiesz w jaki sposób daną potrawę gotowała Twoja mama czy babcia, jest szansa, że i Tobie ona wyjdzie dobrze. Gdy masz taką możliwość, próbuj gotować pod okiem osoby, która jest biegła w kwestiach kulinarnych. Przede wszystkim musisz zaufać sobie- gotowanie to też sztuka, której możesz się szybko nauczyć. Na początek wybieraj potrawy nie wymagające wielu składników, jeśli coś zrobisz nie tak, będziesz mieć do siebie mniejszy żal o zmarnowanie składników.

Jak wybrać składniki do potraw?

Czasem pewne składniki potrzebne do przygotowania danej potrawy bardzo ciężko jest znaleźć, możesz wtedy zastąpić np. czerwony pieprz czarnym lub odwrotnie. Nie musisz także odmierzać co do grama składników – jeśli zrobisz coś „na oko” możesz wręcz podnieść smak potrawy.

Warzywa na stole przy oknie

Sprawdzone metody na gotowanie

Jeśli Twoje potrawy czy wypieki nie od razu zadowolą wybredne podniebienie małżonka, po prostu nie przejmuj się! Stresując się nie przygotujesz niczego smacznego a wręcz możesz sprawić, że w ogóle stracisz serce do gotowania. Spróbuj spokojnie przygotować proporcje składników, a potem zabierz się za mieszanie, ucieranie, dodawanie i wszystkie konieczne czynności służące przygotowaniu wybranej potrawy.

Zupa z kawałkiem mięsa w misce

Eksperymenty w kuchni drogą do sukcesu

Szczypta imbiru, kropelka czerwonego wina a może jeszcze jeden ząbek czosnku? Śmiało eksperymentuj i nie bój się, że coś zepsujesz. Gotowanie może być zabawą, która zamieni się w prawdziwa kulinarna przygodę. Jeśli dodasz coś od siebie, sprawisz, że potrawa może zyskać oryginalny smak (chyba, że niektóre potrawy nie tolerują danych składników). Postaraj się nie zrażać, początki zawsze są trudne.

Wyobraź sobie, że każda potrawa ma swoją historię, a Ty dokładasz do niej szczyptę samej siebie. Pomyśl, że Twoja kuchnia może stać się miejscem czarodziejskich eksperymentów, a Ty możesz zachwycić bliskich swoimi sztuczkami.

Prosty przepis na muffinki rabarbarowe

Do przygotowania tej pyszności będą potrzebne:

  • szklanka jasnego brązowego cukru,
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szklanka maślanki,
  • 170 g rabarbaru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • ½ szklanki zarodków pszennych.

Przygotowanie:

  • połącz cukier z olejem i jakiem, dodaj maślankę i pokrojony w kostkę rabarbar,
  • w osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i zarodki pszenne,
  • wszystko razem połącz,
  • przełóż ciasto do foremek na muffinki (do ok ¾ wysokości), z wierzchu posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem,
  • piecz około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni, po upływie tego czasu wyjmij i ostudź na kratce.