Domowa pieczarkarnia krok po kroku. Jak hodować pieczarki w domu?

Pieczarki na stole

Na naszych talerzach często występują grzyby. Są bardzo popularne, są smaczne i łatwe w użyciu. Co więcej, pieczarki bardzo łatwo się uprawia! Można je hodować nawet w domu. Potrzebne są tylko do tego odpowiednie warunki. Jakie? Już wam podpowiadamy.

Dlaczego warto mieć pieczarkarnię w domu?

Z wielu powodów opłaca się mieć hodowlę pieczarek w domu. Skupmy się na walorach odżywczych pieczarek i co wnoszą do naszej diety. Pieczarki są bogate w białko, wspomagają system odpornościowy, obniżają ryzyko powstawania miażdżycy, zawierają kwas foliowy, który jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie kobiet, zawierają witaminy A, D i z grupy B.

Warto mieć hodowlę pieczarek ze względu na powszechność w kuchni polskiej, sosy pieczarkowe czy dania z pieczarkami są bardzo popularne. Dobrze jest mieć swoje własne pieczarki, bo te ze sklepów w plastikowych pojemnikach są różnej jakości. Czasami trafia się loteria, czy pieczarka puści dużo wody, czy mało, a może to wpłynąć na danie. Własne pieczarki by nas tak nie zaskoczyły!

Dodatkowym atutem domowej pieczarkarni jest to, że można je uprawiać w domu cały rok! Ważne by znajdowały się w pomieszczeniu, które jest w temperaturze od 14 do 25 stopni. Dostęp do światła nie ma znaczenia, dla pieczarki liczy się ciepło i wilgoć. Jeśli masz ogrzewanie w piwnicy lub garażu, możesz prowadzić hodowlę nawet tam.

Co kupić do domowej uprawy pieczarek?

Do hodowli pieczarek potrzebujemy przede wszystkim pojemnika, w którym będziemy trzymać grzyby. Może to być pudełko plastikowe, drewniane. Potrzebujemy też podłoże i grzybnię pieczarki. Jako podłoże najlepiej sprawdzi się ziemia zmieszana z torfem i węglanem wapnia. Zakup też papierki lakmusowe, by móc badać pH podłoża, jest to bardzo ważne. Możesz te rzeczy kupić sam lub poszukać gotowego zestawu do pieczarek.

Uprawa pieczarek krok po kroku

Jeśli kupimy gotowy zestaw, wystarczy po prostu postępować zgodnie z instrukcją. Jeśli zdecydujemy się, że chcemy stworzyć domową pieczarkarnię od podstaw, to będziemy musieli przygotować podłoże. Mieszamy ziemię ogrodniczą z torfem w skali 1:1 i z węglanem wapnia. Jeśli nie mamy węglanu, możemy użyć marglu. Całość musimy obficie zwilżyć.

Po mniej więcej dziesięciu dniach powinien zacząć pojawiać się biały nalot, to nasza grzybnia. Od tego czasu możemy oczekiwać pierwszego zbioru pieczarek już po trzech, czterech tygodniach. Zbiór pieczarek może nastąpić, kiedy kapelusz grzyba zaczyna lekko się łuszczyć. To nasz znak, że możemy zbierać nasze plony.

Hodowla jest wielorazowa! Z tego samego podłoża i z tej samej grzybni, możemy korzystać nawet przez 4 miesiące, co znaczy, że możemy liczyć na powtórny zbiór pieczarek. Ważne jest tylko by utrzymywać odpowiednią ilość wilgoci, dbać o pH podłoża i usuwać chore i martwe owocniki.

Zebrane pieczarki musimy umyć i możemy wykorzystać je w kuchni. Można je trzymać 4 dni w lodówce, a jeśli martwisz się, że nie zdążysz ich zjeść, to pieczarki można mrozić. Hodowanie pieczarek to dobry sposób, jeśli chcemy ograniczyć zużycie plastiku, ale też większa pewność, że wiemy, co jemy.

dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *