Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Wywodzi się ona z czasów, gdy warzywo to było dla wielu rodzin jednym z nielicznych dostępnych w okresie zimowym. Z czasem, recepturę dania wzbogacono o dodatek wina, a zamiast wody zaczęto używać bulionu. Swego czasu było ono tak popularne, że serwowano je w przydrożnych zajazdach, karczmach i na straganach. Straganiarki gotowały zupę cebulową przez całą noc i sprzedawały robotnikom wracającym z nocnej zmiany.
Podstawą opisywanej zupy jest długo duszona, skarmelizowana cebula. Ważne, by nie była ona tylko zeszklona, lecz lekko brązowa, a jednocześnie nie przypalona. Warzywo to nabiera wówczas delikatnego, lekko słodkiego smaku i intensywnego aromatu.
Do przygotowania zupy cebulowej potrzebować będziemy:
Cebulę obieramy i kroimy w cienki krążki. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku lub rondlu o grubym dnie, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając tak, aby się nie przypaliła, do momentu, gdy stanie się lekko brązowa. Pod koniec dodajemy czosnek, a po około minucie wino i dobrze mieszamy. Po upływie kolejnej minuty zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę. Dodajemy bulion oraz tymianek i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 40 minut. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Kromki chleba lub bagietki grillujemy, zupę wlewamy do miseczek, nakładamy grzanki, posypujemy je serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku, aż ser lekko się rozpuści i zrumieni.
Inne przepisy na zupę cebulową znajdziesz w serwisie: przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-sezonowe/zupa-cebulowa.
Dzięki właściwościom bakteriobójczym oraz dużej zawartości witaminy C, magnezu, fosforu, siarki i krzemu, cebula doskonale wpływa na odporność. Poprawia ona także odporność, obniża poziom cholesterolu i ma działanie przeciwzakrzepowe.
jeden komentarz