Zupa cebulowa – francuski rarytas

Podana zupa cebulowa

Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Wywodzi się ona z czasów, gdy warzywo to było dla wielu rodzin jednym z nielicznych dostępnych w okresie zimowym. Z czasem, recepturę dania wzbogacono o dodatek wina, a zamiast wody zaczęto używać bulionu. Swego czasu było ono tak popularne, że serwowano je w przydrożnych zajazdach, karczmach i na straganach. Straganiarki gotowały zupę cebulową przez całą noc i sprzedawały robotnikom wracającym z nocnej zmiany.

Sekret idealnej zupy cebulowej

Podstawą opisywanej zupy jest długo duszona, skarmelizowana cebula. Ważne, by nie była ona tylko zeszklona, lecz lekko brązowa, a jednocześnie nie przypalona. Warzywo to nabiera wówczas delikatnego, lekko słodkiego smaku i intensywnego aromatu.

Do przygotowania zupy cebulowej potrzebować będziemy:

  • 500 g cebuli
  • 800 ml bulionu
  • 200 ml białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łodyżek świeżego tymianku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • kilka kromek chleba lub bagietki i starty ser (dobrze do tego celu sprawdzi się gruyère lub comté)

Cebulę obieramy i kroimy w cienki krążki. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku lub rondlu o grubym dnie, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając tak, aby się nie przypaliła, do momentu, gdy stanie się lekko brązowa. Pod koniec dodajemy czosnek, a po około minucie wino i dobrze mieszamy. Po upływie kolejnej minuty zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę. Dodajemy bulion oraz tymianek i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 40 minut. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Kromki chleba lub bagietki grillujemy, zupę wlewamy do miseczek, nakładamy grzanki, posypujemy je serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku, aż ser lekko się rozpuści i zrumieni.

Inne przepisy na zupę cebulową znajdziesz w serwisie: przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-sezonowe/zupa-cebulowa.

Podana zupa cebulowa

Garść przydatnych porad

  • Zupę cebulową możemy zagęścić mąką (tak właśnie przygotowuje się ją w tradycyjny sposób). Gdy będzie już dobrze zrumieniona, dodajemy mąkę i mieszamy dusząc przez około 1-2 minuty. Następnie dodajemy wino i bulion
  • przyrządzając zupę tylko z dodatkiem wina, pod koniec gotowania możemy dodać do niej 3 łyżki koniaku
  • jeżeli zależy nam na nadaniu zupie cebulowej lekko słodkiego posmaku, wino lub koniak zastąpmy sherry
  • do bulionu warzywnego możemy dodać 3 ziarnka ziela angielskiego i 2 liście laurowe – zupa nabierze wówczas bardziej wyrazistego smaku
  • zamiast surowego ząbka czosnku, do zupy dodać można jego pieczonej wersji
  • gdy preferujemy zupę o bardziej kremowej konsystencji, możemy ją zmiksować przy pomocy blendera
  • zgrillowane kromki chleba możemy przed podaniem lekko natrzeć ząbkiem czosnku

Lecznicze właściwości cebuli

Dzięki właściwościom bakteriobójczym oraz dużej zawartości witaminy C, magnezu, fosforu, siarki i krzemu, cebula doskonale wpływa na odporność. Poprawia ona także odporność, obniża poziom cholesterolu i ma działanie przeciwzakrzepowe.

jeden komentarz

dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *