Skrzynki do mięsa i przetworów mięsnych – co warto wiedzieć?

kiełbasy mięso

Przemysł mięsny to jedna z najbardziej dochodowych branż. Codziennie setki milionów ludzi spożywa wędliny, pieczenie i inne przetwory garmażeryjne. Czy jednak zadajemy sobie pytanie, jakiej jakości jest to mięso i w jakich warunkach było transportowane do naszego sklepu. To, w jaki sposób produkty mięsne są przechowywane, ma decydujące znaczenie nie tylko dla ich smaku, lecz również dla naszego zdrowia. W jakich warunkach powinno być przechowywane mięso? Wszystkiego dowiesz się z poniższego tekstu.

1. Materiał skrzynek na mięso

Wydawać by się mogło, że nasz produkt wystarczy szybko zapakować do samochodu z chłodnią i jak najszybciej dostarczyć do odbiorcy. To oczywiście niezwykle ważne, jednak rzeczą zupełnie podstawową jest również fakt, że materiały wykorzystywane do produkcji opakowań nie mogą być dowolne. Najczęściej do ich wytwarzania wykorzystuje się oczywiście plastik, jednak skrzynki, pojemniki do mięsa muszą być produkowane zgodnie z normami zdrowotnymi (ERG System), które jasno określają, jakie barwniki i substancje chemiczne mogą znajdować się w wykorzystywanym tworzywie. Jest to szczególnie ważne w przypadku świeżego mięsa, które w szybkim tempie jest w stanie przyswoić szkodliwe dla naszego zdrowia składniki.

biała skrzynka na mięso

2. Przewiewna konstrukcja skrzynek

Mięso, podobnie, jak inne produkty organiczne, narażone jest na procesy gnilne. Zachodzą one najszybciej wtedy, gdy w skrzynkach występuje deficyt tlenu. To idealne warunki do rozwoju bakterii, które mogą zniszczyć nasze wyroby. Ważne więc, by wykorzystywane przez nas opakowania zapewniały odpowiedni odstęp między kawałkami mięsa, a tym samym dostęp do tlenu.

3. Skrzynki, które można bezpiecznie układać

Niezwykle ważny jest również fakt, by skrzynki, które będziemy wykorzystywać do transportu, można było w wygodny i bezpieczny sposób układać. Najlepiej więc kupić ten sam model pojemników od jednego producenta. Skrzynki muszą bowiem idealnie do siebie pasować i umożliwiać mechanicznie przytwierdzenie do ścian ciężarówki. W ten sposób jesteśmy też w stanie zaoszczędzić sporo miejsca, ponieważ będzie ono wykorzystane praktycznie w całości.

4. Chłód i szybki transport

To jednak nie wszystko, o czym powinniśmy pamiętać. Nawet najlepszej jakości skrzynki nie zdadzą egzaminu, jeśli w ciepłe dni nie pomyślimy o dobrej chłodni i szybkim transporcie. W tym wypadku również chodzi o wszechobecne bakterie. Najlepszą temperaturą do ich rozmnażania jest zakres 15 – 35 stopni Celsjusza. Szybki transport jest równie ważny. Dobrze dobrana trasa i podróżowanie nocą powinno okazać się dla nas najlepszym rozwiązaniem w przypadku transportu produktów mięsnych.