Oliwa z oliwek to produkt nieodzowny w każdej kuchni. Można by wyjść z założenia, że nie ma w czym wybierać, jednak nic bardziej mylnego. Oliwa oliwie nierówna i gdyby przyjrzeć się temu bliżej, można dostrzec, że jej rodzajów jest bardzo wiele. Na co powinno się zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej oliwy z oliwek?
Oliwa jest produktem często używanym w kuchni, posiada również szereg dość ważnych właściwości. Jest odpowiedzialna między innymi za obniżanie „złego” cholesterolu i utrzymywanie na odpowiednim poziomie tego dobrego. Wspomaga również pracę jelit oraz zapobiega niewydolności układu sercowo-naczyniowego, dodatkowo jest bardzo pomocna przy chorobach gastrycznych i wrzodowych, poprawiając właściwe trawienie, dzięki nie także znacznie lepiej wchłania się wapń. Nie można również zapomnieć o jej właściwościach przeciwnowotworowych oraz pozytywnego wpływu na skórę.
Można wymienić kilka, a są to oliwa z oliwek extravergine, vergine, pure (rafinowana) i sansa. Są jeszcze oliwy niefiltrowane oraz aromatyzowane. Każdy z tych typów mówi o samej oliwie, jak również o jej jakości, przeznaczeniu i rodzaju zastosowania.
Najbardziej rozpowszechnioną jest oliwa extravergine, która tłoczona jest wyłącznie ze świeżych oliwek i niepodlegająca procesom chemicznym oraz rafinacji, a jej kwasowość nie może być być wyższa, niż 0,8%, co jest największym wyznacznikiem jej jakości. Ten rodzaj oliwy jest jednoznacznie utożsamiany ze zdrowym tłuszczem i jest doskonała do smażenia, gotowania i pieczenia.
Oliwy extravergine są oliwami najwyższej jakości, jednak to jeszcze o niczym nie świadczy. Zanim kupi się oliwę, należy zwrócić szczególną uwagę na etykiety. Oznaczeniem najwyższej jakości są DOP i IGP, które przyznawane są oliwom o szczególnych cechach. Dodatkowo oznaczenie bio lub eco, także są uznawane za jedne z najlepszych na rynku. Natomiast oliwy niefiltrowane mają najwięcej cennych właściwości, a te poddane aromatyzacji, choć zachowują te same właściwości, co zwykłe oliwy extravergine, najczęściej są przeznaczone do konkretnych potraw.
jeden komentarz