Jak zrobić pizzę? Przygotowanie domowej pizzy w 4 krokach

Pizza margherita pokrojona na kawałki

Margherita, wegetariańska, na cienkim lub na grubym spodzie…smakiem pizzy zachwycają się ludzie młodzi i ci starsi. Kluczem do sukcesu zrobienia dobrej pizzy jest ciasto. Poznaj 6 pomysłów na to jak przygotować tanią i smakowitą pizzę w domu.

Jak zrobić spód po pizzy?

Wybór mąki do pizzy zależy oczywiście od Ciebie – możesz wybrać tę przeznaczoną typowo do pizzy lub mąkę pszenną. Pizza może mieć cienki lub gruby spód. Najlepiej zacznij swoją kulinarną przygodę od zrobienia pizzy na grubym spodzie. Będziesz potrzebować:

  • 3 dag drożdży,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżkę masła,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 szklankę ciepłej wody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczkę cukru.

Mąkę przesiej, a drożdże rozpuść w ¼ szklanki wody. Dodaj 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj mikserem. Zobacz, czy ciasto odchodzi od ręki -jeśli tak, przełóż je do miski nakryj ściereczką. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na około godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość. Uformuj gruby placek i przełóż do formy do pieczenia.

Dwa kawałki pizzy na cienkim spodzie

Sos do pizzy – jak go zrobić?

Wiadomo, że jednym z głównych dodatków do pizzy jest ser, stanowi on element, którego nie sposób pominąć, ale ważnym dodatkiem jest także sos. To on decyduje o smaku całości. Do przygotowania sosu możesz wykorzystać koncentrat pomidorowy. Będziesz potrzebować:

  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli i cukru,
  • łyżeczka bazylii i oregano.

Do koncentratu pomidorowego dodaj sól, cukier, oregano i bazylię. Wymieszaj składniki i pozostaw na 10 minut, aby dobrze się ze sobą połączyły. Posmaruj sosem ciasto na pizzę.

Pomidor, obok kolorowy pieprz i oregano

Jak wybrać dodatki do pizzy?

To, co dasz na górę pizzy zależy od Twojego kulinarnego gustu. Prawdziwa włoska pizza nie składa się jednak z wielu dodatków, ponieważ początkowo była to potrawa ludzi niezamożnych. Podstawą, co już wiesz jest sos, potem możesz dodać ser mozarella lub żółty ser w plastrach. Najlepiej jeśli wykorzystasz to, co aktualnie posiadasz w swojej lodówce bądź zamrażarce. Odmiany pizzy takie jak pizza wegetariańska, z pomidorami czy meksykańska są wymysłem kuchni świata, a nie typowo włoską inspiracją. Możesz więc skorzystać z:

  • wszelkiego rodzaju warzyw,
  • serów,
  • oliwek w różnych odmianach, zielonych, czarnych,
  • kaparów,
  • owoców morza,
  • ryb,
  • mięsa lub wędlin.

Jeśli po upieczeniu pizzy położysz na górę sałatę lodową, zyska wtedy wiosenny charakter.

W jakiej temperaturze piec pizzę?

Aby Twoje ciasto dobrze wyrosło, temperatura w piekarniku musi być odpowiednia. Najlepiej rozgrzej go do 260 stopni Celsjusza i nagrzewaj tak przez 30 minut. Pizzę piecz około 12-15 minut do momentu, w którym zauważysz, że jej brzegi zaczęły lekko brązowieć.

Sos do pizzy nie musi oczywiście być pomidorowy, możesz przyrządzić go według swojego uznania. Może on być serowo- czosnkowy, serowo- cebulowy lub po prostu śmietankowy z przyprawami. Pizza daje olbrzymie możliwości eksperymentowania z dodatkami, musisz jednak pamiętać, że prawidłowe zrobienie ciasta jest podstawą, by ta potrawa była udana.

3 Comments

  1. Ona800

    26 września 2016 o 15:15

    Ja nigdy nie robiłam sama pizzy. Jakoś zawsze kończy się na tym, że zamawiamy gotową. 😉 Czas to zmienić bo po opisie nie wydaje się być to trudne.

  2. xyz

    28 września 2016 o 15:12

    pizza powstała we Włoszech po sprzątaniu stołu przez kucharza. wszystko wrzucił na ciasto i wyszło…pyszne danie.
    Może w piątek zabiorę się do eksperymentu pizza, dzieki za przepis…

  3. Początkująca_kucharka

    6 października 2016 o 12:46

    Fajny artykuł! Zawsze miałam problem z przygotowaniem idealnej pizzy. Teraz już wiem, gdzie popełniałam błędy, dziękuje!

dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *