Margherita, wegetariańska, na cienkim lub na grubym spodzie…smakiem pizzy zachwycają się ludzie młodzi i ci starsi. Kluczem do sukcesu zrobienia dobrej pizzy jest ciasto. Poznaj 6 pomysłów na to jak przygotować tanią i smakowitą pizzę w domu.
Wybór mąki do pizzy zależy oczywiście od Ciebie – możesz wybrać tę przeznaczoną typowo do pizzy lub mąkę pszenną. Pizza może mieć cienki lub gruby spód. Najlepiej zacznij swoją kulinarną przygodę od zrobienia pizzy na grubym spodzie. Będziesz potrzebować:
Mąkę przesiej, a drożdże rozpuść w ¼ szklanki wody. Dodaj 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj mikserem. Zobacz, czy ciasto odchodzi od ręki -jeśli tak, przełóż je do miski nakryj ściereczką. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na około godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość. Uformuj gruby placek i przełóż do formy do pieczenia.
Wiadomo, że jednym z głównych dodatków do pizzy jest ser, stanowi on element, którego nie sposób pominąć, ale ważnym dodatkiem jest także sos. To on decyduje o smaku całości. Do przygotowania sosu możesz wykorzystać koncentrat pomidorowy. Będziesz potrzebować:
Do koncentratu pomidorowego dodaj sól, cukier, oregano i bazylię. Wymieszaj składniki i pozostaw na 10 minut, aby dobrze się ze sobą połączyły. Posmaruj sosem ciasto na pizzę.
To, co dasz na górę pizzy zależy od Twojego kulinarnego gustu. Prawdziwa włoska pizza nie składa się jednak z wielu dodatków, ponieważ początkowo była to potrawa ludzi niezamożnych. Podstawą, co już wiesz jest sos, potem możesz dodać ser mozarella lub żółty ser w plastrach. Najlepiej jeśli wykorzystasz to, co aktualnie posiadasz w swojej lodówce bądź zamrażarce. Odmiany pizzy takie jak pizza wegetariańska, z pomidorami czy meksykańska są wymysłem kuchni świata, a nie typowo włoską inspiracją. Możesz więc skorzystać z:
Jeśli po upieczeniu pizzy położysz na górę sałatę lodową, zyska wtedy wiosenny charakter.
Aby Twoje ciasto dobrze wyrosło, temperatura w piekarniku musi być odpowiednia. Najlepiej rozgrzej go do 260 stopni Celsjusza i nagrzewaj tak przez 30 minut. Pizzę piecz około 12-15 minut do momentu, w którym zauważysz, że jej brzegi zaczęły lekko brązowieć.
Sos do pizzy nie musi oczywiście być pomidorowy, możesz przyrządzić go według swojego uznania. Może on być serowo- czosnkowy, serowo- cebulowy lub po prostu śmietankowy z przyprawami. Pizza daje olbrzymie możliwości eksperymentowania z dodatkami, musisz jednak pamiętać, że prawidłowe zrobienie ciasta jest podstawą, by ta potrawa była udana.
jeden komentarz