Jeśli chcesz, aby pieczywo nie czerstwiało zbyt szybko, dłużej pozostawało świeże, musisz pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu. A czy każdy rodzaj chlebaka się sprawdzi? Niekoniecznie. Dlatego radzimy, jak wybrać pojemnik na pieczywo.
Na początku musisz poznać kilka zasad dotyczących tego, czym się kierować podczas wyboru chlebaka. Choć najważniejszą kwestią jest materiał, z którego został wykonany, to na stan pieczywa wpływ będzie miała także jego wielkość. Im jest on mniejszy, tym lepiej. Dlatego warto rozsądnie zastanowić się nad potrzebami lokatorów i określić, ile chleba czy bułek na co dzień potrzebujecie.
Chlebaki mogą mieć też ściąganą pokrywę lub rozsuwane drzwiczki. W drugim przypadku ważne jest, aby ich mechanizm się nie zacinał, co utrudniałoby korzystanie z pojemnika. Liczy się też jego forma, styl, w jakim jest wykonany. Są chlebaki retro, skandynawskie czy nowoczesne, minimalistyczne. Pojemniki na pieczywo, chlebaki znajdziesz w sklepie fabrykaform.pl, gdzie jest ich bardzo duży wybór.
A teraz przechodząc do konkretów: co wybrać?
Chlebaki drewniane są niedrogie, a do tego świetnie wyglądają we wnętrzach urządzonych w stylu skandynawskim, rustykalnym czy prowansalskim. Ponadto zapewniają optymalną temperaturę i wilgotność, dzięki czemu pieczywo nie wysycha zbyt szybko.
Mają jednak jedną, zasadnicza wadę – nie można ich dokładnie wyczyścić, myć pod bieżącą wodą czy używać silniejszych detergentów. Ponadto w kuchni, gdzie stale się gotuje, łatwo może się odbarwić, przez co będzie wyglądać nieestetycznie.
Częstszym wyborem są ceramiczne pojemniki na chleb. Nie ulegają one odbarwieniom ani nie pochłaniają zapachów. Co więcej, w prosty sposób można je wyczyścić, dozwolone jest używanie mocnych środków do sprzątania.
W większości tego typu chlebakach są też wykonane drobne otwory, które zapewniają cyrkulację powietrza. Dzięki temu pieczywo nie wysycha, dłużej jest świeże. Trzeba jedynie zwrócić uwagę na to, aby właśnie na taki model trafić.
Takie pojemniki mogą przybierać różne kształty i kolory. Bez względu na styl, w jakim urządzona jest kuchnia, łatwo je dopasować. Są one jednak drogie i można w prosty sposób je uszkodzić.
Alternatywą mogą być więc chlebaki stalowe, które stają się coraz bardziej popularne. Wyglądają nowocześnie, minimalistyczne, są zarówno wersje matowe, jak i błyszczące. Tak jak pojemniki ceramiczne, łatwo się je czyści, a przy tym są lekkie i odporne na stłuczenia. Pieczywo lepiej jednak przechowywać w nich w bawełnianych lub lnianych woreczkach, ściereczkach, aby zapobiegać nadmiernemu przesuszaniu.
Ponadto takie chlebaki narażone są na korozję. Nie można ich też ustawiać blisko źródeł ciepła, np. kuchenki gazowej, ponieważ stal szybko się nagrzewa.
W sklepach można też dostać plastikowe pojemniki na pieczywo, które są najtańsze. Do tego są lekkie, wytrzymałe, odporne na wilgoć i detergenty. Ale niestety – nie są tak estetyczne, jak poprzednie propozycje i co więcej – nie zapewniają przepływu powietrza. Z tego względu chleb w nich przechowywany może się szybciej psuć.
brak komentarzy